Marta Kubišová – Neoficiální stránky Marty Kubišové

Umělecká a životní dráha Marty Kubišové

Prosím, vyberte období pro zobrazování požadované informace o biografii

2001–dnes
2001–dnes

Biografie z období 2001 až dnes

2001

V listopadu měl premiéru v Ungeltu muzikál Líp se loučí v neděli, autora Lloyda Webbera. Texty přebásnil Pavel Vrba.

2002

Získala jsem cenu Thálie za roli v muzikálu Líp se loučí v neděli. V říjnu mi byla na Pražském hradě udělena Svatováclavská cena.

Pocta V. Havlovi 2003

2003

Poslední lednový den se konala Pocta Václavu Havlovi v Národním divadle, který končil ve funkci prezidenta. Zazpívala jsem mu Modlitbu. V září mi zemřela moje maminka. Je zvláštní, že většina mých pohrom se stala právě v září…

2004

21. března vystupuji se svým recitálem poprvé v Divadle na Vinohradech.

Kniha Asi to tak to sám Bůh chtěl (2005)

2005

Vychází druhá kniha z mého života s názvem Asi to tak sám Bůh chtěl od Luboše Nečase.

2006

Zpívám na Letní scéně divadla Ungelt, kam si zvu své hosty. Ve Vinohradském divadle se konal můj vánoční koncert.

Magazín Lidových novin (2007) Výroční pohlednice k mým 65 narozeninám. (foto a návrh Tomáš Padevět)

2007

Zazpívala jsem v rámci slavnostního zahájení filmového festivalu Febiofest 2007 v Obecním domě. Cestuji do USA, kde se uskutečnilo koncertní vystoupení pro krajany. Na letní scéně Ungeltu pokračují mé komponované večery s přáteli – mj. Yvenne Přenosilová, Jiří Korn, Helena Vondráčková, Vašek Neckář. V srpnu jsem zpívala na open air festivalu Trutnov. V listopadu jsem oslavila 65. narozeniny koncertem v divadle Ungelt. K těmto narozeninám jsem dostala dárkem tyto krásné a obsáhlé internetové stránky. Konec roku jsem již tradičně zakončila moderováním Adventních koncertů a velkým Vánočním koncertem v Divadle na Vinohradech 21. prosince.

2008

Začátkem roku jsme spolu s Milanem Heinem, pianistou Karlem Štolbou a dcerou Kateřinou odletěli do Austrálie, kde jsem zazpívala pro české publikum. V dubnu, v rámci závěrečného dne filmového festivalu Febiofest, jsem vystoupila s minirecitálem v Doksech. Připravované turné Golden Kids – opět spolu, bylo definitivně zrušeno, díky neshodám mezi manažery… V červnu uvádí ČT v rámci cyklu Po stopách hvězd díl s názvem Marta Kubišová. Na Letní scéně divadla Ungelt jsou mými hosty Hana Hegerová, Petra Janů, Václav Neckář a další. V září vydává Supraphon mé první DVD s titulem Příběh. Záhy je oceněno Zlatou deskou. O měsíc později, v rámci festivalu Music on Film, mi byla (v kině Lucerna) udělana Cena za celoživotní přínos. Moderováním Adventních koncertů pro ČT, končí tradičně můj další rok…

Magazín MF Dnes (2008) Supraphon News (2008)

2009

Díky stálému angažmá v Divadle Ungelt si mohu dopřát, mimo svých recitálů, zvát své hosty, které mám ráda. Díky tomu mohli diváci zažít povídání a zpěv například Hany Hegerové, Věry Špinarové, Petry Janů, Lucie Bílé, Václava Neckáře a dalších. Pro ČT natáčíme další díly pořadu Chcete mě? V dubnu jsem opět vystoupila na filmovém festivalu FEBIOFEST v pražskám Národním muzeu. V létě vyšla kniha Lásky za časů bezčasí u vydavatelství Daranus. Jedná se o dialog můj s tv moderátorkou Kamilou Moučkovou. K výročí 20 let od sametové revoluce vydalo španělské hudební vydavateleství Vampi soul výběr mých původních písní z let 1966–70 (cd i 2LP). 17. listopad jsem oslavila vystoupením v Klicperově divadle v Hradci Králové. V tomto roce proběhl soud s Helenou Vondráčkovou, která mě zažalovala. Soud vynesl rozsudek v můj prospěch a já se nebudu k této kauze ani k osobě Heleny Vondráčkové více vyjadřovat. Na konci roku pokračuji v tradici moderování tv Adventních koncertů. Těším se na jarní zkoušky svého nového recitálu s kapelou pro Divadlo Ungelt.

Instinkt (2009) MF Dnes (2009) Soudní síň (2009) Lásky za časů bezčasí (2009)

2010

Premiéra mého nového recitálu S nebývalou ochotou proběhla 22. 4. v divadle Ungelt. Doprovázela hudební skupina Petra Maláska. Poprvé na scéně Ungeltu jsem měla za sebou celou kapelu.

Program recitálu: S nebývalou ochotou, Depeše – Nechte zvony znít, Proudy, Dobrodružství s Bohem Panem, Cesta, Lampa, Ring-o-ding, Ten druhý v nás, Balada o kornetovi a dívce, Sorry, Seems to be Hardness Word, Hej, Jude, Oči posměváčka, Kouzlo mládí, Vzkaz, Óda na ticho, Natural Woman, Walk on Bye, Nechci být ta druhá, Já cestu k tobě najdu si, Nepiš dál, Vyznání, Magdaléna, Modlitba pro Martu

Na jaře jsem podpořila občanskou iniciativu Vyměňte politiky, protože poslední čtyři roky mně připadaly, že žiju v blázinci! Po volbách jsem navštívila Izrael a užíval si tam šnorchlování v Eilatu. Supraphon mi vydal 3CD Vyznání – Zlatá kolekce. Křest proběhl 8. 6. v divadle Ungelt. Letní scénu Ungeltu zahajuji již tradičně koncerty se svými hosty (M. Rottrová, P. Janů, K. Střihavka, A. Langerová, H. Hegerová, V. Špinarová ad.) Doprovází kapela Petra Maláska nebo Karla Štolby. O prázdninách vystupuji na festivalech Colours of Ostrava a Sázava festu s kapelou Petra Maláska. Začátkem října vystupuji na slavnostním večeru k 15. výročí Divadla Ungelt. V listopadu vychází neautorizovaná kniha Helena versus Marta - Dva osudy v jedné knize. Účastním se benefičního koncertu Pro Světlušku v kostele Pražská křižovatka. Prosinec již tradičně patří komferování tv adventních koncertů.

Reflex (2010) Reflex (2010) Marta Kubišová (2010) Květy (2010)

MF Dnes 25.8.2010 Obálka knihy (2010) Obálka TV magazínu (2010)

2011

Od ledna začala fungovat PR agentura Marty Kubišové. Díky tomu, že agentura potřebuje mít vlastní aktivity a komunikovat s médii, vznikly jiné internetové stránky Marty Kubišové, které se tak musely stát oficiálními. Tyto stránky zůstávají sice informačně mnohem bohatší, nicméně po dohodě s Martou jsou tzv. neoficiální. Na Letní scénu Divadla Ungelt si Marta pozvala opět několik hostů. Například Hanu Zagorovou a Evu Pilarovou. Koncem léta nazkoušela Marta nový recitál S nebývalou ochotou, za doprovodu hudební skupiny. Do recitálu zařadila také několik nových písní mj. Odvěkou ženu s textem Pavla Vrby. Marta Kubišová je další osobnost české kultury, která se rozhodla vstoupit do projektu NÁROD POHASL. Jde o projekt, jehož cílem je získání rodného domu Jana Palacha ve Všetatech a jeho přeměna na muzeum. V neděli 18. prosince zemřel blízký přítel, dramatik a bývalý prezident Václav Havel. Marta se účastnila také smutečního aktu v Katedrále sv. Víta v Praze 23.12.

2012

Marta vystupuje pravidelně ve svém domovském Divadle Ungelt s recitálem S nebývalou ochotou. Doprovází ji kapela pod vedením buď Petra Maláska nebo Karla Štolby. Na letním Ungeltu v tomto roce přivítala své hosty Supraphon vydal v říjnu 2012, ke kulatým 70. narozeninám Marty, 6CD BOX Zlatá šedesátá, který obsahuje 125 písní. Z nich 10 dosud nevydaných. Booklet o rozsahu 24 stran posluchače provede obdobím Martiných "šedesátek." Na jednotlivé písně zavzpomínalo několik autorů a kolegů. Narozeninový recitál se konal po dva dny v Divadle Ungelt (25. a 26. října). Během několika měsíců se prodalo skvělých téměř 2100 kusů. Pražské ruzyňské letiště bylo pojmenováno (z iniciativy Fera Feniče) po Václavu Havlovi a slavnostní ceremoniál se konal za účasti desítek pozvaných hostů, včetně Marty Kubišové, Věry Čáslavské, Olgy Sommerové a mnoha dalších. Marta Kubišová byla 29.10. oceněna na francouzské ambasádě, řádem Čestné legie, který získala za zapojení se do boje proti komunistickému režimu a svou uměleckou činnost. Adventní čas opět věnovala Marta televizním Adventním koncertům.

časopis TV pohoda, 2012 Lidové noviny Lidové noviny (2012) MF Dnes

MF Dnes 1.11.2012 Plakát k 70. norozeninám

2013

Na počátku roku se na trhu objevilo CD Solitéři, na kterém je zastoupena také dvěma písněmi Marta. Od března Marta tráví na zkouškách a přípravách nového komorního muzikálu Touha jménem Einodis spolu s Anetou Langerovou. Jde o komorní muzikál inspirovaný osudem Sidonie Nádherné. Hudba Karel Štolba, texty a libreto Marta Skarlandtová. Premiéra proběhla v červnu na Letní scéně Divadla Ungelt za účasti mnoha přátel Marty: Jana Schneidera, Václava Neckáře, Soni Červené, Věry Čáslavské, Fera Feniče a dalších. Od jara také začala režisérka Olga Sommerová s dcerou Olgou Špátovou natáčet celovečerní dokument o Martě Kubišové. Nejvyšší soud 6. 5. 2013 neveřejně odmítl dovolání agentury Martina Michala o zrušeném turné Golden Kids, táhnoucí se od roku 2009. Marta byla opět hostem Konceru pro Světlušku Anety Langerové, kde zazpívaly společný duet z Touhy jménem Einodis. Po mnoha letech byli moderátoři televizních Adventních koncertů vyměněni za nové tváře. Skončila tím letitá tradice, kdy diváci mohli vídat Martu Kubišovou pravidelně v adventním čase na obrazovkách, spolu s Táňou Fischerovou a Janem Kačerem.

Reflex (2010)

2014

V červnu byl dokončen celovečerní film o Martě - Magický hlas rebelky režisérky Olgy Sommerové. Slavnostní premiéra na MFF Karlovy Vary a posléze v Praze. Fotograf Otto Dlabola, který byl na konci 60. let dvorním fotografem Golden Kids, vystavoval své fotografie a tiskoviny v Galerii L. Kuby v Poděbradech. Na této výstavě bylo možné poprvé vidět obaly SP desek Marty nebo např. návštěvní knihy, z jeho první výstavy v roce 1970, kam návstěvníci psali podporu Martě, která byla už zakázaná... 14. 7. byl k kině Lucerna pokřtěn soundtrack Magický hlas rebelky za účasti Marty, Olgy Sommerové a Václava Neckáře. Film dostal Cenu diváků na MFF Karlovy Vary 2014.



Videovzpomínka zpěváka Václava Neckáře

Videovzpomínka zpěváka Václava Neckáře